‘Villa op de ultieme plek’ in Uden

Linarte-gevelbekleding creëert boeiende dialoog tussen licht en donker

In deze gezellige villa in Uden heb je vanuit elke ruimte contact met de buitenomgeving. Precies daarom koos Lenz Architecten voor een inplanting pal in het midden van het perceel. In een concept waar de grenzen tussen voor- en achterzijde wat vervagen, word je als bezoeker toch intuïtief naar de voordeur geleid. En daar zit de aluminium gevelbekleding, inclusief mysterieuze verlichting, voor iets tussen.

Om de mooie locatie en het ruime perceel maximaal te benutten, beslisten bouwheer en architect samen om de bestaande woning te slopen en een nieuwbouw op te trekken in het midden van het perceel. Zo ontstaat zowel vooraan als achteraan een tuin. Het hoofdvolume hanteert, met een zadeldak en een platte uitbreiding, een eenvoudige vormentaal. Architect Tim Robben: “Dat liet ruimte om architecturaal het verschil te maken op een andere manier. In het interieur trekt de zwevende trap die over de keuken leidt meteen de aandacht. Het voegt een creatieve toets toe aan de strakke maar gezellige inrichting.”

Villa op de ultieme plek in Uden

Dat strakke karakter met een speelse toets liet Lenz Architecten ook weerspiegelen op de voorgevel. De zoektocht naar een duurzaam alternatief voor een houten gevel, leidde naar Linarte. “We waren aangenaam verrast over de mogelijkheden van dit systeem”, herinnert de architect zich. “Ook de klant was meteen enthousiast. Ze maakten er graag extra budget voor vrij binnen het totale financiële plaatje, omdat ze de meerwaarde inzagen.”

Het was al snel duidelijk dat we de ruime architecturale mogelijkheden van Linarte hier optimaal wilden benutten.

Villa op de ultieme plek in Uden

Een vleugje mysterie
Het donkere gevelvlak intrigeert en trekt de aandacht. “Het ritme van willekeur creëert een mooi effect”, omschrijft Robben. “Vanuit esthetisch oogpunt beslisten we om het Even-profiel te gebruiken. Het liet een subtiele en slanke uitvoering toe.” De gevelbekleding sluit perfect aan op het buitenschrijnwerk. Zo is op de kopgevel van amper 1,5 meter een binnendraaiende deur mee bekleed met de aluminium profielen. Dat je die amper kan zien, is net de kracht van Linarte.

Villa op de ultieme plek in Uden

De diepzwarte kleur van het aluminium gevelvlak creëert een boeiend contrast met de witte villa. De houten inserts en de schijnbaar willekeurig gepositioneerde ledlijnen zetten die dialoog extra in de verf. “Het was al snel duidelijk dat we de ruime architecturale mogelijkheden van Linarte hier optimaal wilden benutten. We werkten het huisnummer in met houten invullingen en voegden verlichting toe, die mensen vooral moet prikkelen en de aandacht moet trekken. Intussen kunnen we met volle overtuiging zeggen dat die missie geslaagd is.

PROJECT: Villa te Uden (Nederland)
ARCHITECT: Lenz Architecten
INSTALLATEUR: Storax
GEVELBEKLEDING: Linarte EVEN
FOTO'S: Rene van Dongen



Villa Uden
+
Villa Uden
+
Villa Uden
+
Villa Uden
+
Villa Uden
+

Architect? Vraag het referentieboek aan boordevol inspiratie